1. Bieden op een huis: bereid je goed voor
Bepaal van tevoren wat jij maximaal kunt betalen voor het huis. Je wilt natuurlijk niet in het heetst van de onderhandelstrijd meer bieden dan je kunt betalen. Bereken dus eerst even online je maximale hypotheek, zodat je weet wat jouw absolute bovengrens is. Bedenk ook wat jij maximaal wílt betalen voor het huis. Je zit daarna immers met de maandlasten.

En achterhaal tot slot wat de woning nu écht waard is. Het kan zomaar dat de vraagprijs er dik boven ligt. Je kunt dit doen door de WOZ-waarde online te bekijken of een Calcasa waarderapport op te vragen.

2. Beargumenteer je openingsbod
De onderhandelingen starten officieel als jij van de verkopende partij een tegenbod ontvangt op jouw openingsbod. Dit openingsbod moet altijd lager zijn dan wat je maximaal voor het huis over hebt, om ruimte over te laten voor onderhandeling. Noem je bod niet meteen, maar brei er vooraf wat argumenten aan vast. Noem bijvoorbeeld je financiële situatie: “Ik zit nu al aardig in de buurt van wat ik maximaal te besteden heb.” Als er in jouw bod trouwens geen ruimte is voor onderhandeling, is jouw openingsbod tegelijkertijd jouw eindbod. Geef in dat geval wel duidelijk aan dat je geen ruimte hebt om meer te besteden.

3. Blijf zakelijk
Het huis mag misschien wel jouw droomwoning zijn, maar dat hoeft de verkoopmakelaar niet te weten. Zodra hij merkt dat jij enthousiast bent, drijft hij zonder twijfel de prijs op. Blijf daarom zakelijk en temper je emoties. Als de verkopende makelaar toch doorheeft dat jij het huis graag wilt, probeer hem dan aan het twijfelen te brengen. Geef aan dat je meer huizen aan het bezichtigen bent, of vraag hem of hij nog meer van dit soort woningen te koop heeft staan. Hiermee maak je duidelijk dat jij heus niet allang besloten hebt dat je deze woning hoe dan ook wilt kopen.

4. Wees vriendelijk
Dat je zakelijk moet zijn, wil niet zeggen dat je niet vriendelijk mag zijn. Dat is juist heel belangrijk! Als jij op goede voet staat met de verkoper en de verkoopmakelaar, gunnen zij jou het huis eerder voor een prijs waar jij blij mee bent. Ze zijn dan eerder geneigd jou tegemoet te komen. De gunfactor is belangrijk als je iets voor elkaar wilt krijgen. Zorg er dus ook altijd voor dat het afscheid positief verloopt, ook als het erop lijkt dat er geen overeenkomst wordt bereikt. Wel zo fijn voor de sfeer en je weet nooit wat er de volgende dag gebeurt.

5. Heb geduld
Probeer geduldig te blijven en niet te snel te reageren op een tegenbod van de verkoopmakelaar. Als jou dat lukt, versterkt het zeker weten jouw onderhandelingspositie. Dit zal misschien tegennatuurlijk voelen, want jij wilt het liefst zo snel mogelijk weten of jij het huis kan kopen. Dat is alleen wel een teken voor de verkooppartij dat jij het huis stiekem graag wilt. Als jij koeltjes weet te blijven en er een paar dagen overheen laat gaan voor jij reageert, ben je minder makkelijk te lezen.

6. Vraag om duidelijkheid
Weet steeds zeker waar je aan toe bent en wat er geboden wordt. Als de verkoopmakelaar zegt: “De verkoper wil niet lager gaan dan € 250.000”, dan betekent dat niet per se dat de verkoper ook echt een tegenbod doet van € 250.000. Check of dat wel of niet het geval is door het simpelweg te vragen. Verkoopmakelaars proberen jou soms met praatjes van je stuk te brengen, maar prik daar doorheen en luister goed naar wat er daadwerkelijk gezegd wordt. Vraag ook altijd om een zwart op wit bevestiging, zeker bij een tegenbod.

7. Onderhandel over meer dan alleen de prijs
Natuurlijk onderhandel je over de prijs, maar je kunt ook onderhandelen over bijvoorbeeld roerende goederen – zoals gordijnen en de vloerbedekking – of de opleveringstermijn. Als je weet dat de verkoper snel wil verhuizen terwijl jou dat niet heel goed uitkomt, dan kun je proberen daarin een middenweg te vinden. Als jij besluit toe te geven aan de wens van de verkoper, dan kun je jouw welwillendheid trouwens wel weer goed gebruiken als argument voor een lagere prijs. Met deze gratis checklist ‘Roerende zaken’ maak je goede afspraken over wat jij overneemt en wat de verkoper meeneemt.

8. Regel je financiering
Jij staat een stuk sterker in de onderhandelingen als jij zeker weet dat je de financiering rond kunt krijgen. Daarom is het heel verstandig om in deze fase al goed op de hoogte te zijn van jouw financiële mogelijkheden. Via Knab kun jij binnen 10 minuten gemakkelijk jouw persoonlijke hypotheek berekenen. Weet jij dat je de financiering rond krijgt, meld dit dan ook tijdens de onderhandelingen. De kans is namelijk groot dat de verkoper dan bereid is om nog verder met de prijs te zakken.

9. Vertrouw op je intuïtie
Heb jij het gevoel dat je nog wat van de prijs af kunt krijgen, dan moet je dat zeker proberen. Vertrouw op je intuïtie. Je neemt dan wel het risico dat de deal alsnog afketst. Maar als jij jouw gevoel negeert en het tegenbod zomaar accepteert, zou het nog wel eens aan je kunnen gaan knagen dat je het niet geprobeerd hebt. Stem niet in met iets waar jij je niet goed bij voelt!

10. Hap toe op het juiste moment
Heb jij je naar een goede prijs en voorwaarden toe onderhandeld, laat er dan geen gras over groeien en schud er een hand op. Bevestig vervolgens de deal met een mailtje naar de verkoopmakelaar, zodat daar geen misverstanden meer over kunnen bestaan of ontstaan.

Heeft u nog vragen of hulp hulp nodig? Neem gerust vrijblijvend contact op info@immotrader.nl

 

Pin It on Pinterest

Shares

Deel dit!

Deel dit met iemand!