Rijksweg 16

690 m² - 5268 KJ, Nederland

Woning beschrijving

Met genoegen presenteren wij u landgoed Mariënhof. Een historische buitenplaats van bijna 1 ha., bestaande uit een riant landhuis en koetshuis, beide een rijksmonument -ca 1812- en diverse bijgebouwen. Het landgoed ligt aan de N65, de provinciale weg van Tilburg naar ’s-Hertogenbosch en is daarom uitstekend bereikbaar. De gebouwen zijn gelegen in een landschapspark met historische- en architectonische aanleg waarin o.a. monumentale eikenbomen en fraaie vijverpartij, maar ook een zwembad gelegen is.

 

Het landhuis en het koetshuis verkeren in absolute topconditie en zijn thans in gebruik als kantoor. Het object leent zich echter ook uitstekend voor bewoning. Vorstelijk wonen op een heus landgoed! Het object wordt in onverhuurde staat aangeboden. Bij de laatste renovatie is zoveel mogelijk gestreefd naar behoud van het historisch complex en slechts gebruik gemaakt van de meest exclusieve materialen. Daarnaast zijn er in het historische park nog een tuinmanswoning, zwembad en een poolhouse gelegen. De tuinmanswoning deed in het verleden dienst als postkantoor. Er is een omgevingsvergunning verleend voor uitbreiding van het koetshuis. Het landschapspark met zwembad, wandelpaden, vijver en schitterende monumentale bomen verkeert ook in uitmuntende staat en biedt u al het gewenste genot van rust en privacy.

 

Ook het interieur is zeer luxe afgewerkt en beschikt over sfeervolle historische details zoals de hoge

kwaliteit stucwerk plafonds en haardpartijen. Een harmonieuze samensmelting met de omliggende natuur verbindt de kamers met het prachtige landschapspark. Het is dan ook een waar voorrecht om op deze bijzondere plek te mogen wonen en/of te werken. Recentelijk is bij de gemeente een principe verzoek ingediend om het landgoed te transformeren naar een woon-zorglocatie. Landgoed Mariënhof: Een dagelijkse beleving van authenticiteit en uitzonderlijk genot. Ervaar het zelf en ontdek wat Landgoed Mariënhof te bieden heeft.

Omschrijving

Aan de rand van Helvoirt, ten zuidwesten van ’s-Hertogenbosch ligt landgoed Mariënhof. Het landhuis en koetshuis zijn gebouwd in ca. 1812 op de plek waar een voorganger in de vorm van een boerderij heeft gestaan. Het huis kent twee verdiepingen onder een naar achteren diep doorlopend schilddak. De voorgevel van het witgepleisterde gebouw kent zes vensters en een openslaande deur op de begane grond, en drie op de verdieping met een smeedijzeren balkon. De daklijst kent een fijne blokfries. De achtergevel van het landhuis is in de loop der jaren gemoderniseerd. De kamers in het landhuis hebben een interieur met fraai stucwerk en haardpartijen. Links achter het landhuis is het koetshuis gelegen. Er is reeds een omgevingsvergunning beschikbaar om indien gewenst het koetshuis uit te breiden. Tekeningen voor de vergunde uitbreiding zijn op te vragen bij ons kantoor.

Vanaf de Rijksweg loopt een oprijlaan voorzien van volwassen bomen en kegelvormige beuken. Aan het begin van de oprijlaan staat de elektrisch bedienbare historische poort. Er is aan het einde van de oprijlaan ruim plek voor het parkeren van meerdere auto’s. Direct naast deze oprit is de hoofdingang, aan de zijgevel van het huis. Eén van de diverse ingangen van het huis.

Bij binnenkomst in de hal ligt de receptieruimte aan de linkerzijde, net zoals de garderobe, het toilet en het fraaie trappenhuis. Aan de rechterkant van de hal, aan de voorzijde van het landhuis bevinden zich drie ruime kamers. Wat direct opvalt is de bijzondere afwerking van deze kamers. De parketvloer, afgewisseld door een lichte sfeervolle lambrisering met daarboven gouddraadbehang geeft het geheel een statig en hoogwaardig uiterlijk. Daarnaast hebben de kamers karakteristieke haardpartijen en hoge stucwerk plafonds. De middelste, en grootste, kamer heeft tevens openslaande deuren met grote ramen die toegang bieden tot het park aan de voorzijde van het huis. Aan de achterzijde van het huis bevinden zich nog een vierde werkkamer, met schuifpui naar het terras, een archiefkamer en de keuken met toegang tot een tweede toilet en de tuin.

De eerste verdieping heeft vier werkkamers met ingebouwde kastenwanden, een archiefruimte en twee separate bergingen. De werkkamers kunnen gemakkelijk omgevormd worden tot slaapkamers. Twee van de kamers beschikken over een balkon met fraai uitzicht op het park. Een van de kamers heeft een luxe badkamer en suite. De tweede badkamer is via de gang bereikbaar. De tweede verdieping betreft een open zolderruimte, middels vaste trap bereikbaar, waar nog ruime werk- of woon vertrekken in gerealiseerd kunnen worden.

Wanneer u het koetshuis binnentreedt, komt u in een ruime hal terecht. Links van u loopt u door het portaal dat eveneens toegang geeft tot de keuken en toiletruimte en komt u in de ruime vergaderruimte. De verdieping van het koetshuis, ontsloten door een vaste trap, is reeds in gebruik als archiefruimte, maar multifunctioneel inzetbaar.

Sinds de eerste bouw in de 19de eeuw zijn beide panden door eigentijdse mogelijkheden verfraaid en waar nodig en mogelijk gerenoveerd. Dit heeft tot een prachtig resultaat geleid waarbij geen kosten gespaard zijn om een zo keurig mogelijk exterieur en interieur te kunnen bieden. Een magnifieke combinatie van een 19de eeuws uiterlijk voorzien van al het comfort van nu. Ook de tuin geniet van deze precisie en zorgzaamheid, waarbij alles tot in detail aangelegd is en onderhouden wordt.

Gebruik

Afgelopen decennia is het gehele landgoed in gebruik geweest als kantoorlocatie. Het tuinmanshuis wordt tot op heden bewoond door de vaste tuinman die ook u eventueel graag ter beschikking staat. Er is een omgevingsvergunning verleend voor uitbreiding van het koetshuis waarmee het volume te vergroten is. Daarnaast is er bij de gemeente een principeverzoek ingediend om de mogelijkheid tot omvorming van de locatie naar een woon-zorg functie te verkennen. Uiteraard is het landgoed ook een ideaal object voor mensen die houden van alle rust, ruimte en privacy, eventueel gecombineerd met een paardenhobby. Het landgoed wordt u vrij van huur aangeboden.

Historie

De gemeenteontvanger van Helvoirt, Francois Jan Jacob des Tombe kocht begin 19e eeuw aan de Bossche Keiweg een boerderij uit 1736. Hij bouwde daar Marienhof, genoemd naar zijn verloofde Eva Maria Adriana de Jonge van Zwijnsbergen. Zij trouwden in 1813. Al in 1824 overleed Francios des Tombe, waarna zijn vrouw hertrouwde met de officier Willem Frederik Camp. Zij stierf in 1831 in het kraambed, waarna haar broer Marinus, burgemeester van Helvoirt, de nieuwe eigenaar werd. Na hem en na Charles Gracy de Senacleus kwam Marienhof, zijn geboortehuis in bezit van Duco Lodewijk, baron van Hardenbroek. Diens zoon Cornelis Gualtherus, getrouwd met Louise Ernestine, de jongste dochter van Jhr. Joan de Jonge van Zwijnsbergen, verkocht Marienhof in 1888 aan Adrianus van Iersel. De familie van Iersel hielt Marienhof 5 generaties in eigendom en verkocht de buitenplaats aan de voorlaatste eigenaar waarna het overgenomen werd door de huidige eigenaar.

In geschreven bronnen uit de periode 1811-1832 wordt al over ‘de pleziertuinen van het aangename buitenverblijf Marienhof aan de grote weg Den Bosch-Breda’ gesproken. Op oude topografische kaarten wijst de vloeiende padenstructuur op een landschappelijke aanleg, gelegen in een vrij bosrijk perceel.

In de tijd dat de familie de Jonge van Zwijsbergen het landgoed bewoonde, is ook Vincent van Gogh een tijd inwoner van Helvoirt geweest. Later is hij naar Londen en Parijs verhuisd. In brieven die hij naar zijn familie schreef heeft hij zelfs het landgoed nog in poëtische zin beschreven.

Omgeving en de uitstekende bereikbaarheid

Het landgoed is strategisch gelegen in de driehoek ‘s-Hertogenbosch-Tilburg-Eindhoven, aan de rand van Helvoirt en daarmee in de overgangszone van stedelijk naar buitengebied. Helvoirt is het tweede dorp van de gemeente Haaren. Het telde begin 2018 4.767 inwoners. Het dorp is idyllisch gelegen in het landelijk gebied van de Meierij, rust en ruimte in een landelijke omgeving op zeer korte afstand van natuurgebieden, echter toch kort nabij uitvalswegen naar ‘s-Hertogenbosch – Tilburg – Eindhoven. De A2, A59 en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn snel te bereiken en er zijn voldoende voorzieningen in de buurt, zoals scholen, sportverenigingen, supermarkten en lokale aanbieders van allerlei soorten streekproducten. Het bourgondische stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch ligt op slechts 10 minuten afstand. Iets verderop, in Cromvoirt is de nieuwe 18-holes golfbaan “Bernardus” gelegen. Met een top restaurant “Noble Kitchen” en diverse wellness voorzieningen. In 2020 vindt hier de KLM Open plaats.

Indeling

Landhuis

Begane grond: Vestibule. Hardstenen hal met zeer fraaie trap naar de eerste verdieping, toilet met fonteintje en meterkast. Hiernaast is ook de pantry met aansluitingen voor witgoed apparatuur, buitendeur naar de achtertuin en toegang tot de kelder. Receptieruimte, vier ruime kantoorruimtes uitgevoerd met fraaie parketvloer, open haard met schouw, paneeldeuren met facetgeslepen glas, plafond ornamenten en dubbele openslaande deuren.

Eerste verdieping: Een centrale gang met trapopgang naar de zolder geeft toegang tot acht kantoorruimtes en archiefruimte. Een kantoorkamer heeft toegang tot een fraai bordes aan de voorzijde met uitzicht over het park.

Tweede verdieping: Open zolderruimte mogelijk om te vormen tot drie ruime kantoorruimtes.

Koetshuis

Begane grond: Entree met toegang tot de vergaderruimte (35,5 m2). Tussenvertrek met keuken, toilet en meterkast.

Verdieping: Multifunctionele ruimte met dubbel Velux dakvenster en dakkapel.

Tuinmanshuis

Begane grond: Woon-/slaapkamer, keuken en badkamer. Geheel gerenoveerd in 2019.

Poolhouse

Begane grond: Zitgedeelte met buitenkeuken, douche en toilet. Zwembad- en verwarmingsinstallatie (Nefit HR).

Bijzonderheden

 • Een uniek complex met rijke historie in zeer goede staat;
 • Volledig in stijl luxueus gerenoveerd;
 • Zowel geschikt voor bewoning als kantoren of een combinatie;
 • Ontwikkelpotentie met uitbreiding van de bestaande opstallen aanwezig tot woon-zorglocatie;
 • Het landhuis is voorzien van hardhouten kozijnen met isolerende beglazing, paneeldeuren, wandlambrisering en plafond ornamenten. Het zadeldak is voorzien van gebakken pannen;
 • Het koetshuis is voorzien van hardhouten kozijnen met isolerende beglazing. Het dak is onlangs vernieuwd en geheel geïsoleerd;
 • Het koetshuis mag worden uitgebreid met ca. 250 m3 (vergunning aanwezig);
 • Elektrisch bedienbare poort met camera en intercom;
 • Het landhuis en koetshuis zijn beide rijksmonument, hetgeen o.a. subsidies voor het onderhoud oplevert;

Dit object wordt in collegiaal overleg met Rentmeesterskantoor Klement aangeboden.

Basisdetails
Soort Woning : Huis
Koop of huur : Koop
Prijs : € 1.945.000
Slaapkamers : 5
Perceel : 9,356 m²
Woonoppervlakte : 690 m²
Vermeldingsnummer : 1300
Kenmerken
Haard / Kachel
Kelder
Keuken : Gesloten Keuken
Oprit
Parkeerplaats : Meer dan 5
Terras
Tuin
Tuinhuis
Zwembad
Locatie
Land : NL
Postcode : 5268 KJ
Straat : Rijksweg
Huisnummer : 16
Plaats : Helvoirt
Postcode : 5268 KJ
Huis Koop
 • Vermeldingsnummer : 1300
 • Slaapkamers : 5
 • Woonoppervlakte : 690 m²
 • Bezoeken aan deze pagina : 1038 in 523 dagen
€ 1.945.000
Contact persoon
A75 Makelaardij
Contact opnemen

Pin It on Pinterest

Shares